Coxartroza reprezinta localizarea reumatismului cronic degenerativ la nivelul soldului (articulatia coxofemurala).
Se manifesta prin deteriorarea cartilajului hialin, care se afla intre oasele bazinului si femur si actioneaza ca o protectie, pentru a reduce frecarea oaselor. Cartilajul hialin este format din 95% apa si matrice cartilaginoasa extracelulara si 5% condrocite. Condrocitele sunt niste celule cu functie speciala, avand cel mai lung ciclu celular dintre celulele organismului, dar si cel mai lung timp de refacere.
Apare la varste de peste 50 de ani si mai ales la femei, dar si la tineri si copii (malformatii ale articulatiei coxofemurale, dupa administrare indelungata de corticoizi).
Printre cauzele bolii de coxartroza trebuie luate in seama luxatia congenitala a soldului (subluxatiile, displazii congenitale, coax-plana, dar si datorita unor traumatisme – fracturi de col femural, luxatia traumatica a soldului), obezitatea, imbatranirea tisulara, factorii nervosi si ereditari.
Coxartroza poate fi:
- uni sau bilaterala;
- senila sau traumatica;
- primitiva sau secundara;
- cu alterarea mecanicii articulare sau fara alterarea mecanicii articulare.
Se caracterizeaza prin aparitia rigiditatii la nivelul articulatiei soldului afectat, mai ales dimineata la primii pasi prin scartaituri si pocnituri sau schimbarilor de pozitii (stand-asezat, ridicat sau mers), reducerea extensiei, a rotatiei interne, abductiei, diferenta de lungime la membre.
Durerea de sold duce la scaderea gradului de mobilitate localizata la nivel inghinal, la nivelul fesei sau chiar pana la nivelul genunchiului. Daca la inceput doare doar ziua, ulterior durerea apare si noaptea, acesta fiind un simptom de agravare a coxartrozei. Durerea va aparea atat in repaus cat si in miscare, dar si datorita timpului rece.
Procesul degenerativ avanseaza si, datorita scaderii lichidului intraarticular si subtierii cartilajului articular ca urmare a degradarii lui, piciorul afectat se scurteaza si apare schiopatatul.
De aceea este foarte important ca aceasta boala denumita coxatroza sa fie tratata cat mai repede prin: interventie chirurgicala; tratament medicamentos pentru regenerarea cartilajului distrus; sedinte de fizioterapie si kinetoterapie si tratamente naturiste.