Electroterapia este o terapie non-invaziva, nemedicamentoasa, destinata sa reduca amorteala din maini si picioare aplicand stimulari electrice pe suprafata pielii in apropierea zonei de durere.

Electroterapia este o terapie care foloseste curent electric pentru a trata durerea, pierderea sau slabirea musculaturii si a depresiei. Chiar daca ideea de a fi tratat utilizandu-se electricitate poate suna putin cam ciudat (pentru multi electrosoc duce cu gandul in cu totul alta parte) adevarul este ca electricitatea a fost folosita pentru a trata aceste simptome de multa vreme.

Teoriile stiintifice sugereaza ca electroterapia functioneaza prin diferite cai. Impulsurile pot bloca mesajul de durere ca sa nu mai ajunga la creier, astfel stimularea pacaleste corpul sa produca mai multe endorfine (un ucigas natural al durerii) sau terapia imbunatateste circulatia sangelui. Aceasta terapie functioneaza cel mai bine pe durerea acuta si nu pe durerea cronica, care este mult mai grava.

In zilele noastre se folosesc mai multe tipuri de electroterapii: TENS (stimulare nervoasa electrica transcutanata), IFC (curent interferential) si GS (stimulare galvanica). TENS este unul din cele mai cunoscute. Echipamentul care foloseste aceasta stimulare poate fi folosit de pacient acasa, ajustandu-si singur frecventa si intensitatea. IFC este mai puternic decat TENS, iar GS este singurul care foloseste curent alternativ aplicat direct pe zona dureroasa putand fi folosit pentru a stopa inflamatia si a accelera vindecarea. GS se utilizeaza mai mult in tratarea leziunilor acute insotite de sangerari sau tumori.

Momentan, electricitatea este una din cele mai sigure si eficiente metode de a trata durerea si alte tipuri de boli. Deoarece nu este un medicament si nu lasa nicio urma in corp, are putine efecte negative.

Electroterapia include tratament pentru durerile acute si cronice de glezna, spate, disc, gat, genunchi, umeri, picioare, precum si pentru problemele privind articulatiile muschilor, tendoanelor si ligamentelor.

Orice adult care sufera de dureri musculare sau articulare poate apela la electroterapie, dar cu toate acestea, nu este recomandata copiilor, femeilor gravide sau persoanelor care au implantate in corp echipamente metalice sau electronice.