Fizioterapia cu ultrasunete reprezinta o modalitate de tratament ce a fost folosita de catre fizioterapeuti inca din anii 1940. Metoda de aplicare a ultrasunetelor se face cu ajutorul unei dispozitiv care se plaseaza direct pe piele si cu ajutorul unui gel conductor special. S-a demonstrat ca terapia cu ultrasunete accelereaza procesul de vindecare al tesuturilor, ajuta la relaxarea tisulara si la incalzirea tesuturilor, are roluri importante in imbunatatirea fluxului sangvin, precum si in vindecarea cicatricilor.

Beneficiile tratamentului cu ultrasunete

Efectele ultrasunetelor care se manifesta prin imbunatatirea fluxului sangvin pot fi folosite in reducerea edemului local si a proceselor inflamatorii cornice, precum si, conform unor studii recente, pentru a promova o mai buna vindecare a fracturilor osoase. Intensitatea ultrasunetelor poate fi ajustata in functie de efectul dorit. O intensitate marita se foloseste, de obicei, in cazurile in care scopul este vindecarea cicatricilor tisulare.
De asemenea, ultrasunetele pot fi folosite pentru a obtine efectul de fonoforeza. Aceasta reprezinta ometoda non-invaziva de administrare a medicamentelor in tesutul subcutanat, reprezentand o metoda imbunatatita de administrare a medicamentelor, fiind utila mai ales la pacientii care se tem de injectiile clasice. Cu ajutorul acestei tehnici, energia ultrasonica forteaza patrunderea medicatiei prin piele. Cortizonul, folosit pentru a reduce inflamatia, este una dintre cele mai frecvente substante administrate prin aceasta modalitate.
Cele mai frecvente patologii care sunt tratate cu ajutorul ultrasunetelor sunt reprezentate de leziuni de tesuturi moi precum tendinitele, procesele inflamatorii articulare cronice si spasmele musculare. Majoritatea leziunilor musculare si ligamentare pot beneficia de aplicarea de ultrasunete terapeutice.
Un tratament tipic de ultrasunete nu va dura mai mult de 3-5 minute. In cazurile in care se doreste vindecarea cicatricilor tisulare, tratamentul poate dura o perioada mai lunga. In timpul sedintei, proba ultrasonica se va misca incontinuu. Astfel, pacientul nu va resimti nicio forma de discomfort. Alte patologii ce pot fi vindecate cu ajutorul ultrasunetelor includ tendinitele, procesele inflamatorii articulare cornice si spasmele musculare.
Undele de ultrasunete sunt generate cu ajutorul efectului piezoelectric ce-si au originea prin vibratia cristatelor din interiorul capului probei ultrasonice. Undele de ultrasunete patrund prin piele in tesuturi, unde provoaca mici vibratii locale, in mod special in tesuturile ce contin colagen. Vibratiile continue vor provoca un efect termic profund, fara insa ca pacientul sa resimta aceasta caldura. Efectele termice pot provoca o imbunatatile a extensibilitatii ligamentelor, tendoanelor si a capsulei articulare. In situatiile in care nu se doreste un efect termic, precum in leziunie recente ce implica procese inflamatorii acute, undele de ultrasunete pot fi transmise pulsatil si nu continuu.

Tratamentul cu ultrasunete este folositor in urmatoarele afectiuni

  • Bursite
  • Tendinite
  • Intinderi si rupture muscuare
  • Umarul inghetat
  • Entorse si leziuni ligamentare
  • Redori articulare

Nu este recomandat in urmatoarele situatii:

Contraindicatiile fizioterapiei cu ultrasunete includ afectiunile maligne locale, implanturi de metal situate in aria in care sunt aplicate ultrasunetele cu exceptia celor din metal, infectiile actute, anomaliile vasculare, precum si aplicarea directa pe abdomen la gravide. De asemenea, este contraindicata aplicarea de ultrasunete direct pe cartilajele de crestere, pe zonele unde s-au efectuat laminectomii sau la nivelul ochiilor, scalpului sau testiculelor. Asemeni intregii clase de echipamente medicale, atunci cand acestea sunt folosite de catre profesionisti pregatiti, precum fizioterapeuti acreditati, terapia cu ultrasunete nu ar trebui, in mod normal, sa genereze efecte adverse.