Kinetoterapia face parte din medicina fizica si este o terapie prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala.

Prin Kinetoterapie se imbunatatesc mobilitatea si coordonarea miscarilor, forta si rezistenta musculara prin diverse programe kinetice complexe aplicate pe pacient, si anume masaj terapeutic, gimnastica medicala si exercitii elaborate individual.

Multi considera ca Kinetoterapia este sinonima cu gimnastica medicala, dar nu este asa; kinetoterapia inglobeaza si gimnastica pe langa alte metode. Dispune de mijloace proprii de tratament care nu se regasesc in alte forme de terapie. Prin Kinetoterapie se intelege un ansamblu de tehnici si metode aplicate in functie de fiecare persoana si afectiunea pe care o prezinta.

Kinetoterapia este indicata intr-o gama larga de afectiuni. Obiectivele de baza pe care si le propune sunt:

  • corectarea posturii corpului;
  • cresterea flexibilitatii;
  • cresterea mobilitatii si stabilitatii articulare;
  • recuperarea si cresterea fortei si rezistentei musculare;
  • reeducarea coordonarii si echilibrului.

In cadrul sedintelor, scopul recuperarii este de a-l invata si ajuta pe pacient sa-si foloseasca propriile resurse prin metodele si mijloacele de care dispune terapeutul pentru obtinerea unor anumite miscari sau gesturi care poate pe moment sunt dificil sau imposibil de efectuat datorita traumatismului avut. Un kinetoterapeut alege programe de exercitii cat mai potrivite pentru pacient ca sa-i stimuleze muschii in cazul in care abilitatile sale motorii au fost afectate de o boala sau de un accident.