Sedentarismul – consecinta asupra sanatatii

Tehnologia moderna ne-a usurat viata (computerele, robotii, masina, mancarea procesata, etc.), nu mai trebuie sa ne miscam asa de mult, ducand la o problema a societatii moderne intalnita nu doar la adulti, ci si la copii numita – sedentarism.

Tarile cele mai sedentare sunt Malta (71,9%), Serbia (68,3%), Marea Britanie (63,3%), Romania (38,7%). Tarile active Grecia (15,8%), Croatia (23,6%), Ungaria (26%).

Corpul uman a fost conceput pentru a fi inactiv 8-10 ore (somn si odihna). La lucru, stand in fata calculatorului sau a masinilor automate, activitatea electrica in muschi incetineste. O data cu arderea caloriilor corpul creste cantitatea de trigliceride (lipide) in sange, nivelul colesterolului, rezistenta la insulina; aparand ingrasarea, atrofierea musculara si privarea creierului de oxigen. Repetandu-se in fiecare zi duce la dereglarea metabolismului si nefunctionarea corespunzatoare a corpului afectandu-ne fara sa vrem sanatatea!

Sedentarismul provoaca afectiuni reumatismale si de osteoporoza

Sedentarismul – lipsa cronica de miscare, este o boala care aduce boli: diverse forme de cancer, diabet tip II, boli cardiovasculare, osteoporoza, insomnie, depresie, obezitate, accelereaza procesul de imbatranire, scade tonusul muscular, etc.

Cum afecteaza sedentarismul sanatatea?

80% dintre cazurile de boli cardiovasculare sunt provocate de alimentatia dezechilibrata, sedentarismul si fumatul.

Sedentarismul are o implicatie majora asupra osteoporozei care se instaleaza silentios, prin inactivitatea prelungita si lipsa de solicitare a oaselor, ducand la scadera rezistentei si la fragilitatea acestora.

Sedentarismul provoaca si o multitudine de boli reumatice: artroza cea mai frecventa suferinta articulara si a doua cauza de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, dupa boala ischemica coronariana; poliartrita reumatoida, boala inflamatorie articulara cu impact negativ asupra starii de sanatate fizica.

Acest stil de viata modern si nesanatos iti creste sansele de a suferi un infarct cu 64% si iti scurteaza viata cu circa 7 ani.

Scapa de sedentarism!

Pe langa aceasta veste trista se afla si una buna: poti sa scapi cu viata, daca iei masurile potrivite!

Cei care lucreaza 8-12 ore la birou trebuie din 2 in 2 ore sa faca o pauza de minim 5 minute (in care sa faca un pic de miscare sau gimnastica sau chiar sa urce si sa coboare scarile – sa nu foloseasca liftul).

Prin repetarea gradata a exercitiilor fizice de mica intensitate timp de 30 de minute pe zi: mers pe jos, genoflexiuni, flotari, gimnastica, alergat, ciclism, inot; combinat cu un regim alimentar sanatos vom reusi sa invingem aceasta boala moderna numita sedentarism.

Scris de catre

Am creat centrul medical Bio Center Medical pentru a ajuta la recuperarea si reabilitarea persoanelor aflate in impas. Pentru a veni in ajutorul celor care au probleme de sanatate scriem si articole specifice.

Niciun comentariu to “Sedentarismul – consecinta asupra sanatatii”

  1. […] dintre oameni. Se datoreaza: ridicarii de obiecte grele, rasucirii, pozitiei neadecvate, obezitate, sedentarism, fumat, alimentatie deficitara, varsta (persoane trecute de 40 de ani), stres, obiceiul de a cara […]

Leave a Reply

Mesaj