Ai grija de inima ta!

De sanatatea si buna functionare a inimii depinde calitatea vietii pe care o traim. Contractiile cardiace incep la circa trei saptamani de la conceperea embrionului si continua pe tot parcursul vietii, iar muschiul inimii nu se opreste decat pentru o fractiune de secunda intre batai. Astfel, intr-o viata de 76 de ani;inima ajunge sa bata de circa 2,8 miliarde de ori, pompand 169 de milioane de litri de sange. Ce anume afecteaza sanatatea inimii? Cum putem preveni afectiunile cardiace si ce aliati avem de partea noastra pentru a ne bucura de o viata cat mai lunga si lipsita de probleme?

Stiati ca!

  • La fiecare doua secunde survine un deces ca rezultat al bolilor cardiovasculare, un atac de cord la fiecare cinci secunde si un atac cerebral la fiecare sase secunde?
  • Bolile cardiovasculare reprezinta factorul de deces numarul 1 la nivel mondial?
  • Se estimeaza ca anual mor 17 milioane de oameni din cauza bolilor cardiovasculare?

Ce putem face pentru a ne proteja sanatatea inimii?

Sta in puterea noastra sa ne ajutam, zi de zi, inima, prin respectarea catorva principii simple:

– reducerea consumului de grasimi saturate, care pot fi inlocuite cu asa numitele grasimi bune, cu rol important in reducerea nivelului colesterolului rau (LDL) din sange;

  1. mentinerea unei valori reduse a tensiunii arteriale (sub 140/90 mmHg);
  2. pastrarea unei greutati corporale normale (cu IMC – index de masa corporala cuprins intre 18,5 si 24,9);
  3. renuntarea la fumat;

–  mentinerea nivelului colesterolului total in limite normale. Un nivel crescut al colesterolului total (CT) si al colesterolului rau (LDL-c) impune luarea unor masuri de scadere a acestuia, in prezent utilizandu-se, in acest scop, medicamente din clasa statinelor. Acestea au, insa, si efecte adverse, din cauza blocarii biosintezei colesterolului, dar si a coenzimei Q10. In lipsa coenzimei Q10, procesele de eliberare a energiei la nivel mitocondrial inceteaza, cele mai sensibile celule fiind cele nervoase si musculare. De aceea, astazi se recomanda asocierea statinelor cu administrarea de coenzima Q10.

– adoptarea unei alimentatii sanatoase;

– cel putin 30 de minute de activitate fizica zilnic (chiar daca vorbim doar despre o simpla plimbare);

– evitarea stresului excesiv.

Avand grija de inima ta ai grija si de tine!

Scris de catre

Am creat centrul medical Bio Center Medical pentru a ajuta la recuperarea si reabilitarea persoanelor aflate in impas. Pentru a veni in ajutorul celor care au probleme de sanatate scriem si articole specifice.